Werkgevers hoeven vanaf 2011 geen belasting en sociale premies meer in te houden voor zogenoemde \’kleine baantjes\’.

Bedrijven kunnen straks eenvoudiger een bijbaan geven aan bijvoorbeeld studenten en scholieren. Ondernemers hoeven vanaf 2011 geen belasting en sociale premies meer in te houden voor personeel dat weinig werkt.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financien) heeft dat woensdag aangekondigd. De nieuwe regeling moet bedrijven onnodige papieren rompslomp uit handen nemen. Nu moeten ze voor werknemers die slechts een kleine baan hebben, nog de loonbelasting en sociale premies inhouden.

Werknemers met een bijbaantje vragen de ingehouden belasting vervolgens terug bij de fiscus. Van de premies voor sociale verzekeringen hebben ze in praktijk weinig profijt. Mensen met een bijbaantje doen bijna geen beroep op die verzekeringen, mede omdat ze er beperkt aanspraak op kunnen maken.

Ook werknemers zelf profiteren
“Dit is iets waar werkgevers al tien jaar om vragen\’, zei De Jager over de nieuwe regeling. Hij verwacht dat mensen met een bijbaantje er ook van zullen profiteren, omdat hun werkgever minder kosten hoeft te maken. Dat voordeel zou het bedrijf kunnen verrekenen in het salaris.

De Jager stelt dat de regeling mogelijk zal gelden voor honderdduizenden bijbaantjes en waarschijnlijk voor scholieren en studenten tot 23 jaar, die maximaal 30 procent van het minimumloon verdienen. Ook wordt gedacht aan seizoensarbeiders die maximaal zes a acht weken achtereen werken. Voor hen zou dan geen leeftijdsgrens gelden.

 Terug naar overzicht

Section titel

Section content

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice zit voor u klaar (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00 of laat u terugbellen

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief