Personeel ontslaan volgens de nieuwe kantonrechtersformule kan ondernemers veel geld schelen. Maar er zijn diverse valkuilen.

Het Midden- en kleinbedrijf wordt geplaagd door reorganisaties en ontslagprocedures. Ze trekken een verwoestend spoor door de basis van de Nederlandse economie. Ondernemers die mensen willen ontslaan tobben intussen met de nieuwe kanonrechtersformule.

De nieuwe, dit jaar ingevoerde formule — onderdeel van Aanbevelingen van de kring van kantonrechters — lijkt gunstig voor entrepreneurs. De vergoedingen die zij hun personeel moeten meegeven, liggen aanmerkelijk lager dan die van de oude kantonrechterformule. Het verschil kan oplopen tot wel 50%.

Valkuilen
Maar de ontslagpraktijk is weerbarstig. Volgens jurist arbeidsrecht Pascal Besselink van DAS Rechtsbijstand zijn ondernemers in het Mkb vaak slecht voorbereid. Laat staan dat ze zicht hebben op de valkuilen.
Besselink wordt vaker gebeld door nerveuze ondernemers: ‘Eind vorig jaar beperkten ze zich nog tot het inwinnen van informatie. Maar inmiddels is de nood aan de man en roepen ze paniekerig dat er snel iets moet gebeuren.’
De jurist schudt moeiteloos enkele valkuilen voor ondernemers bij ontslagprocedures uit zijn mouw. Het afsluiten van een arbeidscontract voor bepaalde tijd bijvoorbeeld — zeg voor een jaar. Een ondernemer die een medewerker halverwege de rit wil ontslaan, zou op grond van de nieuwe formule als vergoeding het resterende loon betalen tot het einde van de overeengekomen periode.

Opzeggen
Veel ondernemers weten echter niet dat ze een tussentijdse opzegmogelijkheid in een arbeidsovereenkomst kunnen opnemen. ‘Dit onderdeel van de nieuwe Aanbevelingen is onderbelicht gebleven’, zegt Besselink. Hij hoor ondernemers regelmatig klagen: ‘Als ik dat geweten had!’
Niet alleen bij tijdelijke, maar ook bij vaste contracten loert er gevaar voor de entrepreneur. Besselink: ‘Veel ondernemers weten niet dat het anci

 Terug naar overzicht

Section titel

Section content

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice zit voor u klaar (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00 of laat u terugbellen

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief