Heeft uw bedrijf werknemers met een WIA-uitkering? Dan krijgt u vanaf 1 mei te maken met een aantal veranderingen. Zo hoeft u minder formulieren te gebruiken. Ook kunnen u en uw werknemers meer regelen op uwv.nl.

In dit overzicht staat wat er precies verandert:

Centrale postbus
Vanaf 1 mei is er een centrale postbus voor alle WIA zaken:

UWV
Postbus 69254
1060 CH Amsterdam

Bij ieder formulier dat u of uw werknemer van ons krijgt, zit een antwoordenvelop waar dit adres al op staat. Als u deze envelop niet (meer) heeft, stuurt u de formulieren naar het bovenstaande adres.

Digitale Aanvraag
Vanaf 1 mei kunnen werknemers een aantal zaken direct regelen op uwv.nl:

 • WIA-uitkering aanvragen;

 • Wijzigingen doorgeven;

 • Toeslag aanvragen.

De formulieren hiervoor kunt u ook aanvragen via UWV Telefoon Werkgevers, 0900 – 92 95 (lokaal tarief). Uw werknemer kan deze aanvragen via UWV Telefoon Werknemers, 0900-92 94 (lokaal tarief).

DigiD
Om de formulieren op uwv.nl in te vullen heeft uw werknemer DigiD nodig. Dit is de persoonlijke inlogcode om zaken te regelen met de overheid. De inlogcode kan worden aangevraagd op www.digid.nl. DigiD stuurt meestal binnen vijf dagen de inlogcode op.

Minder formulieren

Vanaf 1 mei vervallen de volgende formulieren:

 • Loonuitvraagformulier (LUF):
  De loongegevens zijn al bij ons bekend. We zullen u soms alleen vragen ontbrekende gegevens op te sturen.

 • Aanvraag WIA-uitkering met verkorte wachttijd:
  In plaats daarvan gebruikt uw werknemer het formulier Aanvraag WIA-uitkering. Uw werknemer kan dit formulier invullen en versturen via uwv.nl.

 • Melden verslechterde gezondheid:
  In plaats daarvan gebruikt uw werknemer het formulier Wijzigingen doorgeven. Uw werknemer kan dit formulier invullen en versturen via uwv.nl. Bewijsstukken zoals loonstrookjes of bankafschriften hoeven niet langer te worden meegestuurd.

UWV WERKbedrijf begeleidt re-integratie
Vanaf 1 mei neemt UWV WERKbedrijf de WIA re-integratietrajecten over van UWV. Klanten die gaan re-integreren, worden begeleid door een werkcoach op een van de vestigingen van het WERKbedrijf. De contacten vinden plaats op een vestiging in de buurt van de klant. Adressen en telefoonnummers staan op werk.nl.
Is een klant op dit moment al bezig met zijn re-integratie? Dan krijgt hij een persoonlijke brief zodra bekend is wie zijn werkcoach wordt.

Nieuwe locatie (her)beoordeling
Voor sommige klanten verandert ook de locatie van de (her)beoordeling. In de oproepbrief voor de (her)beoordeling staat het juiste adres van de vestiging.

Heeft u nog vragen?
U vindt meer informatie op uwv.nl. U kunt ook bellen met UWV Telefoon Werkgevers via 0900 – 92 95 (lokaal tarief). Als u belt, houd dan uw loonheffingsnummer bij de hand. Wij kunnen u dan beter van dienst zijn.

 Terug naar overzicht

Section titel

Section content

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice zit voor u klaar (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00 of laat u terugbellen

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief