De huidige economische situatie leidt tot meer faillissementen. Uit een voorspelling van kredietverzekeraar Euler Hermes blijkt dat het aantal faillissementen in Nederland dit jaar zal stijgen met 75 procent ten opzichte van vorig jaar.

Het aanvragen van een faillissement mag echter niet voor een ander doel worden gebruikt, zoals het omzeilen van ontslagvergoedingen. Dit maakte de Utrechtse rechter onlangs nog eens duidelijk.
Een Nederlandse bv draaide slecht waarna de (buitenlandse) aandeelhouders besloten het faillissement aan te vragen. De werknemers van de bv werden door de curator ontslagen en maakten vervolgens aanspraak op een ontslagvergoeding wegens kennelijk onredelijk ontslag. Zij waren van mening dat er voldoende activa voor handen waren om hen een vergoeding te betalen. Toen de curator hun vordering afwees startten zij een zogenoemde ‘renvooiprocedure’ bij de rechtbank. De rechter moest vervolgens onderzoeken of de aandeelhouders van de bv misbruik hadden gemaakt van hun bevoegdheid faillissement aan te vragen. Volgens de rechter stond het de aandeelhouders van een bv vrij om de exploitatie van de bv te staken. Het stond de aandeelhouders echter niet vrij te kiezen voor het aanvragen van faillissement. Vaststond namelijk dat de bv niet in een toestand verkeerde dat zij had opgehouden te betalen, wat een voorwaarde is voor de aanvraag van het faillissement.

Onrechtmatig
De rechter concludeerde dat de bv had gekozen voor het aanvragen van haar eigen faillissement om tot liquidatie van de bv te komen zonder daarbij verplicht te zijn aan haar werknemers een ontslagvergoeding te betalen. Hierdoor was de bevoegdheid tot het aanvragen van faillissement uitgeoefend voor een ander doel dan waarvoor die was verleend, namelijk om te ontkomen aan de uitbetaling van ontslagvergoedingen. De bv had hierdoor onrechtmatig jegens haar werknemers gehandeld. De rechter heeft de werknemers een vordering toegekend die door de curator moet worden gerespecteerd. Of de werknemers nu ook daadwerkelijk iets ontvangen, is niet te zeggen. Dat hangt af van de ‘toestand van de boedel’.

 Terug naar overzicht

Section titel

Section content

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice zit voor u klaar (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00 of laat u terugbellen

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief