Werkgevers en vakbonden zijn het erover eens geworden om vanaf 2015 uitzendkrachten te belonen in lijn met de arbeidsvoorwaarden van de inlener. Nu maken CAO-afspraken het nog mogelijk dat uitzendkrachten de eerste 26 weken een afwijkend loon ontvangen, ook al is dat volgens arbeidsrechtjuristen niet in lijn met de Europese richtlijnen die gelijke behandeling voorschrijft.

Met name voor FNV Bondgenoten, dat ‘gelijk werk voor gelijk loon’ propageert, was die afspraak steeds lastiger uit te leggen aan de achterban. Volgens FNV-bestuurder Mariette Patijn vond de vakbond het vroeger belangrijker dat het loon van uitzendwerkers stabiel was. ‘Nu moeten we echter constateren dat de groep flexwerkers steeds groter en meer structureel wordt en dat de verschillen tussen flex en vast te groot worden.’

Toch blijven in de nieuwe CAO, die pas in november van kracht moet gaan, afwijkende beloningsafspraken staan voor ‘specifieke groepen’. het betreft groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt voor wie de uitzendbranche een opstap moet bieden naar meer regulier werk.

Ter compensatie wordt voor deze groep extra ingezet op scholing. Onduidelijk is nog hoe deze groepen in de nieuwe CAO precies worden gedefinieerd. De komende drie maanden willen CAO-partijen gebruiken om dfe afspraken ‘strak te trekken’, aldus Patijn. In de tussenliggende periode wordt de oude CAO die formeel 1 april al afliep nog eens met drie maanden verlengd. De lonen worden conform de oude CAO per 3 september met 1,55% verhoogd.

De nieuwe CAO moet een looptijd krijgen van vijf jaar en heeft volgens brancheorganisatie ABU betrekking op ruim 600.000 mensen. Daarmee is het de grootste CAO van Nederland.

 Terug naar overzicht

Section titel

Section content

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice zit voor u klaar (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00 of laat u terugbellen

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief