Er komt een nieuwe loon- en functiestructuur in de schildersbranche. Het bestuur van ondernemersvereniging Fosag heeft na een ledenraadpleging daarmee ingestemd, werknemers waren al er eerder akkoord. Per 1 april 2013 worden alle schilders ingedeeld in functies met de bijbehorende lonen

FNV Bouw-onderhandelaar Henny Plat toont zich opgelucht: ‘Het was best spannend. Uit tweets en andere signalen begreep ik dat er nog best veel Fosag-leden zijn die zich zorgen maakten over de nieuwe regeling. Nu er witte rook is kunnen we op volle kracht werken aan de invoering.’

Nipt positief
Cees van Wijk, voorzitter van de Fosag cao-onderhandelingscommissie: ‘Er zijn drie voorlichtingsbijeenkomsten geweest en een raadplegende vergadering. Daar zijn in totaal enkele tientallen ondernemers geweest. De stemming, die uiteindelijk schriftelijk werd gehouden pakte nipt positief uit. Wat natuurlijk prettig is voor het Fosag-bestuur als was het een ledenraadpleging, geen beslissende vergadering.’

Van Wijk meent dat Fosag zich eens op dit soort raadplegingen zou moeten beraden: ‘Bij veel verenigingen bestaat er een quorum-regeling: een bepaald percentage van de leden moet aanweizg zijn of meestemmen, anders geldt het niet. Bij dit soort bijeenkomsten verschijnen vaak vooral veel tegenstanders. Dat is hun goed recht, maar de stemverhoudingen weerspiegelen dan mogelijk niet de werkelijke mening van de leden.’

Leerlingen
Leerlingen die deze zomer zijn begonnen, merken de nieuwe loon- en functiestructuur het eerste: zij krijgen een ‘lager’ leerlingloon, waar ze vroeger een basisschildersloon ontvingen. Dit is met ingang van dit leerjaar het geval, maar had met terugwerkende kracht ongedaan moeten worden gemaakt.

Goed personeelsbeleid
Op 1 april 2013 zullen alle schilders in een functie zijn ingedeeld met het bijbehorend loon. Daarbij geldt dat een werknemer nooit minder loon zal ontvangen dan nu het geval is. In somige gevallen, waar het huidige loon een paar cent boven het nieuwe loon ligt, zullen schilders meer loon ontvangen. Prestatioetoeslagen tellen in principe niet mee met de berekening van het salaris of bij het nemen van een een salarisstap.

Van Wijk: ‘Invoering gaat betekenen dat er een einde komt aan 50 jaar wildgroei in lonen en prestatietoeslagen. Werknemers zijn betere aanspreekbaar op hun functioneren. Het is een instrument voor het voeren van een goed personeelsbeleid.’

De komende maanden zullen cao-partijen een voorlichtingscampagne voeren voor werkgevers en werknemers over wat er staat te gebeuren. Tussen 1 januari en 1 april dienen werkgevers hun personeel te informeren over hun functiegroep.

Beide onderhandelaars benadrukken dat de CAO Schilders op dit gebied nu de modernste is in de gehele bouw. In andere bouw-cao’s wordt aan vergelijkbare systemen gewerkt.

 Terug naar overzicht

Section titel

Section content

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice zit voor u klaar (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00 of laat u terugbellen

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief