Op Prinsjesdag presenteert de regering de begroting voor 2015 en de bijbehorende maatregelen. Wat u niet in de Miljoenennota hoeft te verwachten, zijn de nieuwe afspraken voor de bijtelling van de auto van de zaak. Die worden pas na Prinsjesdag naar de Tweede Kamer gestuurd in de zogenoemde tweede autobrief.

Eigenlijk was het plan om het wetsvoorstel voor hervorming van de autobelastingen (BPM, MRB en bijtelling) al in juni naar de Kamer te sturen, maar staatssecretaris Wiebes van Financien heeft aangegeven dat hij zijn fiscale autoplannen voor 2016 tot en met 2019 pas in het laatste kwartaal van dit jaar bekend zal maken.

Verlaagde bijtellingspercentages op de schop

Het ziet ernaar uit dat in de nieuwe plannen de verlaagde bijtellingspercentages voor zuinige auto’s op de schop gaan. Deze lagere tarieven van 4%, 7%, 14% en 20% zijn zo’n groot succes dat ze de schatkist heel veel geld kosten. Meer dan de helft van de nieuwe leaseauto’s valt nu in een lagere bijtellingscategorie dan de standaard 25%.
Mogelijk verdwijnen de lagere percentages helemaal. Een andere optie is dat de bijtellingspercentages meer getrapt worden, zodat een gram per kilometer verschil in CO2-uitstoot niet meteen 6 procentpunt verschil in bijtelling kan betekenen.

 Terug naar overzicht

Section titel

Section content

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice zit voor u klaar (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00 of laat u terugbellen

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief