DSC_7568_conv_ErikJansenFotografieFeestdagen en verplichte vrije dagen: niet altijd even duidelijk. Is iedereen op Goede Vrijdag vrij? Hoe zit het met de dag na Hemelvaart? En waarom hadden velen dit jaar wél vrij op 5 mei, maar andere jaren niet? Ton van de Berge legt het u graag nog eens uit.   

Vrije dagen zijn in Nederland een groot goed. Zelf kom ik nog uit de tijd dat we in de zomer drie weken vrij waren en verder het hele jaar aan het werk. In die andere 49 weken nam je dan weleens een dagje vrij. Dat was het. Rond april of mei ging je naar het reisbureau om in een reisgids te kijken naar allerlei prachtige (maar voor mij in die tijd onbetaalbare) vakantieoorden.

Vakantie en vrije dagen
Er is veel veranderd op dat gebied. Dankzij vele cao’s hebben we er intussen heel wat vrije dagen bij. Zo veel dat in mijn omgeving sommige mensen hun avonden vullen met het natafelen over de laatste vakantie, lang weekend of korte stedentrip, dan wel druk zijn met het googelen van allerlei leuke aanbiedingen voor het volgende uitstapje. Zoals u weet, ben ik intussen 25 jaar in dienst bij CBBS en ik mag graag een beetje terugkijken. Door de viering van 5 mei dacht ik ineens terug aan al die veranderingen.

5 mei
Hoe zit het nou precies met 5 mei? Hebben we nou wel of niet vrij? Bevrijdingsdag is, net als Koningsdag, een nationale feestdag. Het grote verschil is dat op Koningsdag vrijwel iedereen betaald vrij krijgt, terwijl voor 5 mei de cao bepaalt of werknemers vrij zijn die dag. Veel cao’s hebben het lustrumjaar als betaalde vrije dag aangewezen. Daarom zijn één keer per vijf jaar veel bedrijven gesloten op 5 mei. 2015 is zo’n een lustrumjaar en dus was 5 mei dit jaar voor velen een betaalde vrije dag. Voor velen, maar niet voor niet iedereen, want de Nederlandse schilders moesten volgens hun cao ‘gewoon’ werken!

Goede Vrijdag
Dan kijk ik ook nog even terug naar Goede Vrijdag. Ik ben afkomstig van het platteland (Zeeland) en daar werd Goede Vrijdag beschouwd als een christelijke feestdag: iedereen vrij dus. Inmiddels werkt heel Nederland op Goede Vrijdag gewoon door.  Héél Nederland? Nee, toch niet. De Nederlandse schilders zijn volgens hun cao al sinds jaar en dag vrij op Goede Vrijdag! Met dank aan deze ‘roots’ is ook CBBS nog steeds gesloten op Goede Vrijdag (wat ben ik toch goed terecht gekomen…).

Hemelvaartsdag
Nog even vooruit kijken dan. Donderdag 14 mei is het Hemelvaartsdag. Een nationale christelijke feestdag: iedereen vrij. Daar valt niets over te zeggen. Nou ja, niet over deze dag, maar wél over de dag erna. Kent u iemand die werkt op de dag na Hemelvaart? Nauwelijks! Ook CBBS is op deze dag gesloten, samen met bijna alle andere Nederlandse bedrijven. Dit noemen we dan een ‘verplichte snipperdag’.

Tabel
Ingewikkeld al die nationale en religieuze feestdagen, betaalde vrije dagen en snipperdagen? Laten wij het dan helder maken voor u. We zetten, voor de volledigheid, een drietal cao’s naast elkaar in een tabel. Hier vindt u een overzicht van de feestdagen voor de ABU/NBBU, Schilders en Bouw cao. De vrijdag na Hemelvaartsdag is nooit een feestdag, eventueel een verplichte snipperdag. Die staat niet in dit overzicht.

tabel CBBS
Wilt u meer weten hierover? Ook daarvoor kunt u bij ons terecht! Maar NIET op de vrijdag na Hemelvaart.

 Terug naar overzicht

Section titel

Section content

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice zit voor u klaar (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00 of laat u terugbellen

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief