Vrijdag 25 septembeDSC_7568_conv_ErikJansenFotografier zijn wij in verband met een personeelsuitje gesloten en dus niet bereikbaar, want ook onze telefoniste is uiteraard mee. Dat bereikbaarheid niet bij alle bedrijven even vanzelfsprekend is, hebben we onlangs ondervonden toen we het UWV benaderden met vragen over de nieuwe WW dagloonberekening. Twee maanden na ons eerste telefoontje hebben we nog steeds geen duidelijkheid. Ton van den Berge doet verslag van een onmogelijke zoektocht. 

CBBS stamt nog uit de tijd dat ieder bedrijf een telefoniste had. Zij nam alle telefoontjes aan en vroeg ‘wat zij voor u kon betekenen’. Bij CBBS hebben we dat nog steeds. Wij zien dat als een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. Inmiddels behoren we tot de uitzonderingen. Dat hebben we zelf ervaren toen we duidelijkheid probeerden te krijgen over de nieuwe WW dagloonberekening. U heeft daar intussen van alles over kunnen lezen in kranten, op internet en er komen zelfs Kamervragen over. Misschien heeft u zelfs gedacht dat CBBS op dit onderwerp heeft zitten slapen. In werkelijkheid zijn wij al vanaf 26 juni (!) druk bezig om contact te krijgen met het UWV over de nieuwe WW dagloonberekening voor flexwerkers en kortdurende contracten.

Verbinding verbroken
De nieuwe rekenregels riepen bij ons vragen op, die we aan het UWV wilden voorleggen. Het eerste telefoontje pleegden we op 26 juni en was vrij kort: binnen 3 minuten werd de verbinding automatisch verbroken. We kwamen niet verder dan het stellen van de vraag. Daarna volgden nog een stuk of tien telefoontjes waarvan een aantal op dezelfde manier eindigde. In twee gesprekken lukte het ons onze vraag wat uitgebreider uit te leggen maar werd het gesprek alsnog na ca 7 minuten verbroken en twee gesprekken resulteerden in een kort inhoudelijk antwoord, namelijk: ‘Dat de ww-uitkering aanzienlijk lager is, komt doordat de rekenregels zijn veranderd.’ Niet helemaal het antwoord waar we naar op zoek waren. Wij wilden namelijk weten hoe de rekenregels eruit zien, waar ze vandaan komen en op welke manier je ze kunt interpreteren.

Teleurstelling
De daarop volgende twee gesprekken met het UWV, uitgevoerd met een mobiele telefoon, leverden wel een langdurige verbinding op, maar tot onze teleurstelling kon men ons niet meer melden dan dat de regels veranderd zijn. Onze vragen over de wetteksten en de interpretatie werden afgedaan met de mededeling dat het UWV geen beleid maakt en uitsluitend uitvoert. Op advies van de werkgeverslijn hebben we zelfs nog contact gezocht met de werknemerslijn van het UWV. Zij konden niet meer doen dan doorverwijzen naar de juridische advieslijn. Deze lijn mag je alleen bellen als je een bijstandsuitkering hebt en nergens anders terecht kunt voor juridisch advies. Dat hebben we maar niet meer geprobeerd.

Opnieuw een weeffout?
De tragiek is dat zelfs professionele organisaties hun vingers niet meer durven te branden aan uitlatingen of uitspraken over de nieuwe WW-regels. Het enige wat alle partijen zeggen, en wat u in de krant leest, is dat de regels veranderd zijn en dat de WW uitkering ingeval van ontslag van flexkrachten aanzienlijk lager uit kan pakken. We hebben geen organisatie gevonden die inhoudelijk op de wetteksten ingaat. Is dit opnieuw een weeffoutje? Het zal ongetwijfeld weer niet de bedoeling zijn geweest! Voorlopig moeten we het er mee doen. Na twee maanden bellen zijn we helemaal niets wijzer geworden. Je zou zeggen dat dat beter moet kunnen.

 Terug naar overzicht

Section titel

Section content

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice zit voor u klaar (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00 of laat u terugbellen

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief