Naar verwachting wordt op 1 april 2016 de VAR vervangen door een nieuwe wet: deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). De DBA wordt een systeem met modelovereenkomsten waaraan de arbeidsverhouding getoetst moet worden. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de DBA blijft de VAR nog steeds geldig, maar er kan al wel met een DBA modelcontract gewerkt worden. Het is echter aan te raden om zo lang mogelijk met een VAR WUO of VAR DGA te werken. De VAR verklaring geeft namelijk (tot op zekere hoogte) 100% vrijwaring van eventuele naheffingen. In de DBA is afgesproken dat opdrachtgever en opdrachtnemer samen verantwoordelijk zijn voor eventuele onjuistheden. Dit betekent dat, als de werkelijke situatie niet overeenkomt met het gebruikte modelcontract, de Belastingdienst bij beide partijen kan sanctioneren.

Mocht u opdrachtnemers hebben die conform de DBA wetgeving als werknemer worden aangemerkt, dan is het raadzaam om hier tijdig op in te spelen door alvast afspraken te maken over hoe een mogelijk dienstverband bij u eruit kan zien en onder welke voorwaarden er als werkgever/werknemer samengewerkt kan worden.

 Terug naar overzicht

Section titel

Section content

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice zit voor u klaar (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00 of laat u terugbellen

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief