Afgelopen maand bereikte ons het bericht dat minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) bereid is om de transitievergoeding onder bepaalde omstandigheden te schrappen. Wij hebben nog meer suggesties voor verbeteringen. U ook?

Zoals wij in een eerder artikel meldden heeft iedere medewerker die na een dienstverband van 2 jaar of langer wordt ontslagen, volgens de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) recht op een transitievergoeding. Dit geldt ook als die medewerker 2 jaar ziek is geweest. Echter, als de werkgever zich aantoonbaar heeft ingespannen voor de re-integratie van de medewerker dan wil de minister in dat geval de transitievergoeding schrappen.

Vooral kleine werkgevers kunnen enorm gedupeerd raken indien een medewerker met een lang dienstverband door ziekte uitvalt en tot overmaat van ramp ook nog een transitievergoeding mee moet krijgen. Minister Asscher zegt hierover op nu.nl het volgende: “Als een werkgever iemand voor twee jaar doorbetaalt bij ziekte en ook nog eens een transitievergoeding moet betalen, dan wordt dat als onbillijk ervaren.” De minister wil in gesprek gaan met de betrokken partijen en is bereid om werkgevers die aantoonbaar hun best hebben gedaan bij de re-integratie te belonen voor hun inspanningen.

Het AD meldde onlangs dat veel werkgevers de transitievergoeding proberen te voorkomen door werknemers die langer dan twee jaar ziek zijn niet te ontslaan, maar een contract voor 0 uur per week te geven. Deze constructie is door de rechter goedgekeurd, omdat een werkgever niet verplicht is om het dienstverband te beëindigen.

Er is veel kritiek op de WWZ waarvan de laatste fase op 1 januari 2016 is ingevoerd. Vooral seizoenarbeiders zijn nu in verhouding slechter af dan voorheen, omdat bedrijven het zich niet kunnen permitteren om iemand een vast contract te geven, hoe graag ze dat soms ook willen. Volgens Minister Asscher weet niemand wat de exacte effecten zijn, omdat de wet nog geen jaar actief is en er nog veel oude cao’s van kracht zijn. De minister roept dan ook op om de wet een kans te geven, maar ook om suggesties te geven ter verbetering van de bestaande wetgeving van de WWZ.

Wij hebben zelf een verlanglijstje dat we in willen dienen bij minister Asscher en willen daar graag de suggesties van onze klanten en relaties aan toevoegen. U bent tenslotte de praktijk/ervaringsdeskundige!

Wij zullen alle reacties bundelen en als één geheel aanbieden aan de minister. U kunt reageren door uw suggestie onderaan dit artikel achter te laten of door contact met ons op te nemen. In een volgende nieuwsbrief informeren wij u uiteraard over de resultaten.

 Terug naar overzicht

Section titel

Section content

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice zit voor u klaar (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00 of laat u terugbellen

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief