Op 1 mei 2016 is het zover: de VAR wordt officieel afgeschaft en de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) treedt officieel in werking.

De afgelopen jaren is er heel wat gediscussieerd over de VAR verklaring en het alternatief dat er zou moeten komen. In eerste instantie zou de VAR vervangen worden door de BGL (Beschikking Geen Loonheffingen), maar dat plan werd uiteindelijk door de Kamer verworpen omdat het niet tot het gewenste resultaat zou leiden. In de DBA heeft de politiek blijkbaar meer vertrouwen, want zowel de Tweede als Eerste Kamer hebben hiermee ingestemd.

In onze cursussen van afgelopen jaar hebben we al even stilgestaan bij de wet DBA. We vatten het hieronder nog even samen.

De wet DBA regelt dat opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen samenwerken zonder dat daarvoor loonheffingen of premies werknemersverzekeringen ingehouden moeten worden. Hiertoe kunnen zij raamcontracten gebruiken die door de Belastingdienst zijn goedgekeurd.

Althans, dat is het idee. In de praktijk heeft dit veel meer voeten in de aarde, omdat de opdrachtgever medeverantwoordelijk wordt voor de inhoud en naleving van de gemaakte afspraken. Bij de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) was dat niet zo. Dit betekent dus veel meer risico’s voor de opdrachtgever, omdat deze nu ook in moet schatten of de opdrachtnemer wel zelfstandig is. De meeste opdrachtgevers kunnen dit primainschatten, alleen is het resultaat niet altijd even gewenst. Soms heeft een opdrachtgever gewoon behoefte aan een paar extra handen en zijn die niet te vinden op de arbeidsmarkt. Een zelfstandige daarentegen is ook niet altijd bereid om in vaste dienst te treden. Zo zien we twee partijen die beide nog niet echt blij worden van de nieuwe wet DBA.

De implementatiefase duurt één jaar, tot 1 mei 2017. Dan moeten alle bedrijven alles geregeld hebben. Dit lijkt lang, maar u kunt niet wachten tot volgend jaar. Gedurende het komende jaar moet u als onderneming al laten zien dat u zich ermee bezig bent. Als u niets doet, loopt u het risico dat alle zelfstandigen als personeelslid gezien worden met alle problemen van dien.

Wij merken dat bedrijven behoefte hebben aan advies over dit onderwerp. Wij kunnen de risico’s van uw huidige bestand aan ZZP-ers in kaart brengen en helpen bij het informeren van alle betrokkenen binnen en buiten uw organisatie. Mocht u hier behoefte aan hebben, neemt u dan contact op met een van onze specialisten

 Terug naar overzicht

Section titel

Section content

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice zit voor u klaar (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00 of laat u terugbellen

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief