Fiets van de zaak: tips voor werkgevers

Een gezonde en fitte medewerker is waardevol. Dat is tijdens de coronacrisis wel gebleken. Om de gezondheid van uw medewerkers te stimuleren, is een fiets van de zaak een mooie oplossing. Welke mogelijkheden heeft u hiervoor? Spring achterop, dan nemen we u mee.

Fiets ter beschikking stellen

De meeste gebruikte optie is: u koopt een fiets voor uw werknemer en stelt die aan hem of haar ter beschikking. Het type maakt niet uit. Voor de werknemer is deze optie prettig: de werknemer hoeft zelf geen investering te doen, rijdt op een splinternieuwe fiets en heeft nergens omkijken naar. Zelfs het onderhoud en verzekering hoeft de werknemer niet te betalen.

Eigenaar van de fiets

Als u voor deze optie kiest, blijft u eigenaar van de fiets. De werknemer moet de fiets teruggeven als die niet meer nodig is, bijvoorbeeld als de dienstbetrekking eindigt. De werknemer kan er ook voor kiezen om aan het einde van de looptijd de fiets tegen een aantrekkelijke bijdrage over te nemen. Maak duidelijke afspraken met de werknemer en zet deze op papier.

Privégebruik van de fiets

Als de werknemer ervoor kiest om de fiets privé te gebruiken, rekent u bijtelling bij het loon van de werknemer. Die bedraagt voor al deze voordelen 7% over de consumentenadviesprijs van de fiets. Let erop dat woon-werkverkeer wordt gezien als privégebruik van de fiets. Als uw werknemer op de fiets van de zaak naar het werk komt, vervalt het recht op belastingvrije reiskostenvergoeding woon-werkverkeer.

Accessoires en verzekering

Accessoires die onderdeel zijn van de fiets, vallen niet onder de bijtelling. Denk bijvoorbeeld aan een slot en de verzekering. Maar ook losse onderdelen, zoals een regenpak, is loon in natura en kan als eindheffingsloon worden aangemerkt. Hiervoor kunt u de werkkostenregeling gebruiken, waarover later meer.

Leasefiets

Vindt u dit allemaal te veel gedoe? Dan kunt u ook kiezen voor de leasefiets. Net als bij een auto van de zaak maakt u gebruik van een leasemaatschappij. Die is dan de eigenaar van de fiets. U betaalt een vaste bijdrage per maand. Vervolgens heeft u nergens meer omkijken naar. Voor de werknemer zijn de voorwaarden hetzelfde als wanneer u de fiets ter beschikking stelt.

Renteloze lening

Ziet u een leasefiets niet zitten? Dan kunt u ervoor kiezen om een fiets te vergoeden of te verstrekken. In dit geval wordt de werknemer eigenaar van de fiets. De werkgever koopt een fiets en geeft die aan de werknemer, waarna deze wordt terugbetaald. Ook kunt u ervoor kiezen om een renteloze lening aan de werknemer te verstrekken, zodat deze zelf een fiets kan aanschaffen. Als deze gebruikt wordt om een fiets aan te schaffen, dan is de werknemer geen zakelijke rente aan u verschuldigd. Voor het aflossen van de lening kan bijvoorbeeld de onbelaste reiskostenvergoeding worden gebruikt. U kunt het jaarlijkse gedeelte van de aflossing ook kwijtschelden. Daarvoor moet u de vrije ruimte van de werkkostenregeling gebruiken. Vergeet ook hier niet om de afspraken goed vast te leggen en de werknemer hiervoor te laten tekenen.

Werkkostenregeling

In beide opties bent u de werkkostenregeling een paar keer tegengekomen. De werkkostenregeling (WKR) betekent dat u 1,7% van de loonsom aan de werknemers kunt vergoeden of verstrekken zonder dat dit wordt belast. Dit kan tot een maximum loonsom van € 400.000. Hierboven geldt een percentage van 1,18%. Als de vrije ruimte wordt overschreden, moet u over het meerdere 80% eindheffing betalen.

CBBS

CBBS ondersteunt bedrijven in alle aspecten van personele dienstverlening. Zowel op het gebied van salarisadministratie, softwareoplossingen als HR-zaken. Dat doen we al sinds 1960. En daar zijn we ontzettend trots op. Wilt u meer weten over een fiets van de zaak of heeft u nog andere vragen? Neem dan contact met ons op, dan helpen we u graag verder!

fiets van de zaak

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief