Het melden van buitenlandse werknemers

Sinds 1 maart 2020 bent u verplicht om de inzet van buitenlandse werknemers (of zelfstandigen) in Nederland, die niet in Nederland bij u op de loonlijst staan, te melden bij een online platform? 

Het kwam voor iedereen in maart 2020 ook vrij plotseling uit de lucht vallen. Toen hadden we net het fiasco van de eerstedagsmelding achter de rug en toen kwam dit? Vanwaar de drang van de overheid om deze werknemers te registreren?

Deze behoefte van de overheid gaat terug op de problemen die jaren geleden ontstonden bij het openen van de grenzen met Oost-Europa. Uit het niets kwamen er vele arbeidsmigranten bij die ergens anders in Europa op de loonlijst stonden, in Nederland geen belasting betaalden en werk van Nederlandse bedrijven wegnamen, omdat ze dit veel goedkoper konden organiseren. Daar werd vrij snel een stokje voor gestoken en paal en perk aan gesteld, maar met open grenzen hou je dit in de praktijk niet helemaal tegen. Een goed systeem om dit een beetje eenvoudig te registreren was er ook niet, waardoor de goed bedoelenden onder de kwaden moeten lijden.

Vandaar dat er nu een nieuwe poging wordt gedaan om in kaart te krijgen welke personen om welke reden(en) in Nederland aan het werk zijn. Zo kan de overheid controleren of er mogelijk sprake is van loondienstverband of belastingplicht in Nederland. De verplichting is opgenomen in de nieuwe ‘Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie’ (WagwEU) en maakt onderscheid tussen dienstverrichters, zelfstandigen en dienstontvangers.

Dienstverrichters zijn buitenlandse werkgevers die tijdelijk:

  • Met eigen personeel naar Nederland komen om werkzaamheden te verrichten;
  • Vanuit een multinationale onderneming medewerkers detacheren naar een eigen vestiging in Nederland; of
  • Als buitenlandse uitzendondernemer uitzendkrachten ter beschikking stellen in Nederland.

Zelfstandigen 

  • Met een tijdelijke opdracht in Nederland, moeten zich in sommige gevallen melden.

Dienstontvangers 

  • De Nederlandse klanten/opdrachtgevers waarvoor de buitenlandse werkgever (dienstverrichter) of zelfstandige aan het werk gaat.  

Huurt een buitenlandse werkgever of zelfstandige een derde bedrijf in om bij de Nederlandse klant/opdrachtgever in Nederland aan het werk te gaan, dan is er sprake van onderaanneming. De buitenlandse werkgever of zelfstandige fungeert in dat geval als dienstontvanger. Het derde bedrijf meldt zijn eigen personeel en de buitenlandse werkgever of zelfstandige controleert de melding.

Op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn alle voorwaarden terug te lezen. Hier vindt u ook de mogelijkheid om personen of bedrijven aan te melden volgens deze nieuwe regeling.

Mocht u vragen hebben over deze nieuwe regeling, dan kunt u uiteraard contact opnemen met een van onze specialisten. Zij helpen u graag verder!

Het laatste nieuws

Blijft op de hoogte van de ontwikkelingen en onderzoeken van CBBS.

Bekijk al het nieuws

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief