Veranderingen in het minimumloon: tips voor werkgevers

Per 1 januari 2023 vindt een extra stijging van het minimumloon plaats. Lees hier wat dat voor u als werkgever betekent.

Extra stijging van het minimumloon

Sinds 1969 kent Nederland een minimumloon. Dat minimumloon wordt steeds aangepast, in lijn met de inflatie, zodat Nederlanders voor hun salaris ongeveer even veel kunnen kopen. Komend jaar gebeurt iets bijzonders met het minimumloon. Per 1 januari 2023 vindt namelijk een extra stijging plaats. En dat is nog nooit gebeurd. Deze stijging is maar liefst 2,5% en komt boven op de reguliere verhoging. De verwachting is dat het minimumuurloon stijgt naar € 11,94 bruto per uur bij een werkweek van 36 uur.

Stijging in drie stappen

De stijging per 1 januari 2023 is de eerste van totaal drie stappen. De volgende stappen vinden plaats op 1 januari 2024 en 1 januari 2025. Hierna zal de totale stijging op 7,5% uitkomen. Het verwachte minimumuurloon is dan € 13,18. Het is voor als werkgever belangrijk om hier rekening mee te houden, omdat dit stijgende loonkosten met zich meebrengt.

Wettelijk minimumloon per uur

Nu is het minimumloon nog gebaseerd op een maandloon. Hierdoor is het minimumuurloon bij een werkweek van 40 uur lager dan bij een werkweek van 36 uur. Dit gaat veranderen. Per 1 januari 2024 is 36 uur de standaardwerkweek voor het minimumloon. Vanaf deze datum is het wettelijk minimumuurloon van toepassing. Dat betekent dat voor medewerkers met een werkweek van bijvoorbeeld 38 of 40 uur hetzelfde minimumuurloon geldt als bij 36 uur. Meer werken betekent in dus ook een hogere beloning.

Ontwerpbesluit

Dit alles is terug te lezen in een ontwerpbesluit dat is ingediend in de Tweede Kamer. De verhoging per 1 januari 2023 wordt geregeld in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) in plaats van een wetswijziging. De reden hiervoor is dat een AMvB sneller gerealiseerd kan worden. De verhogingen per 2024 en 2025 zullen vervolgens via een wetsvoorstel worden geregeld.

Wat betekent dit voor u als werkgever?

Deze maatregel kan ervoor zorgen dat de prijzen stijgen. Met het loon stijgen uiteraard ook uw loonkosten – zelfs als u niemand met het wettelijk minimumloon in dienst heeft. Een wijziging in de cao kan ervoor zorgen dat dat de onderste loonschalen in een hele reeks moeten stijgen om het verschil tussen de laatste en de volgende loonschalen in stand te houden. Dat wordt voor cao-onderhandelaren nog een uitdaging! Uiteraard kunt u met uw vragen hierover bij CBBS terecht.

CBBS

CBBS ondersteunt bedrijven in alle aspecten van personele dienstverlening. Zowel op het gebied van salarisadministratie, softwareoplossingen als HR-zaken. Dat doen we al sinds 1960. En daar zijn we ontzettend trots op. Wilt u meer weten over de veranderingen in het minimumloon of heeft u nog andere vragen? Neem dan contact met ons op, dan helpen we u graag verder!

veranderingen in het minimumloon

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief