Op deze actuele pagina vindt u de laatste informatie met betrekking tot de tijdelijke NOW-regeling.
Deze pagina wordt actief bijgehouden met de laatste ontwikkelingen die voor u als ondernemer nuttig zijn ten gevolge van het Coronavirus, en is voor het laatst geüpdatet op: 07-05-2020 om 02:00.
Resultaat
Vul in het linkerveld de benodigde gegevens in om de hoogte van uw compensatie en voorschot te bepalen.
Let op: in deze berekening is geen rekening gehouden met de maximale loonsom van €9.538,- per maand per werknemer. Echter valt ruim 98,5% van de werkenden onder dit maximum. Deze tool dient slechts als hulpmiddel en aan deze tool kunnen dus geen rechten worden ontleend.
Voor meer informatie over de maatregelen omtrent het coronavirus kunt u hier terecht.
Veelgestelde Vragen
In principe worden er op dit moment geen afspraken binnen of buiten de deur gemaakt door/met werknemers van het CBBS.
Ja, consultancy zal echter zoveel mogelijk op afstand uitgevoerd worden door middel van teamviewer of via de beheers mogelijkheden die CBBS tot haar beschikking heeft.
Jazeker. Op dit moment wel, maar mogelijk werkt uw contactpersoon thuis. Hij/zij kan uw mailtjes wel (op afstand) ontvangen, u kunt via de mail eventueel een terugbelverzoek aanvragen.
Wij proberen dit zoveel mogelijk te voorkomen voor u. Indien u met spoed iets nodig heeft, stuur dan een e-mail naar het bij u bekende e-mailadres.
De oude regeling is stopgezet en er is op dit moment een nieuwe regeling in de maak. Meer informatie is hier te lezen.
Ja, u kunt via deze link een aanvraag indienen.
De NOW is ook van toepassing op oproepkrachten en flexwerkers, voor zover zij in dienst blijven gedurende de aanvraagperiode.
De NOW is alleen van toepassing op DGA’s indien zij over dat loon premies afdragen voor de werknemersverzekeringen. De meeste DGA’s zijn niet verplicht verzekerd, hebben daarom geen SV-loon en komen dus niet in aanmerking voor de NOW.
De NOW-regeling is ook van toepassing op de loonkosten van uitzendkrachten, voor zover zij in dienst blijven gedurende de aanvraagperiode.
Wij hebben een berekeningstool geplaatst waarmee u een indicatie kunt berekenen van de compensatie als u op 4 wekenbasis de salarissen uitbetaalt.
Er is een speciale verruiming mogelijkheid voor de Borgstelling MKB kredieten waar u mogelijk een beroep op kunt doen. Kijk op de website van het RVO voor meer informatie hierover.
U kunt een verzoek sturen naar de Belastingdienst waarin u aangeeft dat u betalingsproblemen heeft. De Belastingdienst zal u dan geen boetes en naheffingsaanslagen opleggen. Klik op deze link om naar de website van de Belastingdienst te gaan voor meer informatie
Declaratie
U hoeft achteraf geen reiskosten te vergoeden als de werknemer niet gereisd heeft.
Vaste vergoeding
U mag de vaste reiskostenvergoeding doorbetalen tijdens maximaal 6 aaneensluitende weken waarin uw werknemer afwezig is. Als u langdurige afwezigheid van uw werknemer verwacht, mag u de vaste onbelaste reiskostenvergoeding nog uitbetalen tijdens de lopende en de eerstvolgende kalendermaand. U mag de reiskostenvergoeding daarna pas weer betalen vanaf de maand na de maand waarin de werknemer weer gaat werken. U mag de vaste reiskostenvergoeding ook voorlopig stopzetten.
Ja dit mag, ook als de werknemer nog een zakelijk OV abonnement heeft.
Een werknemer heeft het recht op verzoek bij de werkgever, maar de werkgever is niet verplicht aan dit verzoek te voldoen. Echter spoort de overheid nu expliciet aan om werknemers zo veel mogelijk thuis te laten werken.
Uw oproepkrachten hebben recht op loondoorbetaling als u tijdelijk geen werk heeft. Hoeveel loon en hoe lang u moet doorbetalen, hangt af van het oproepcontract. U kunt loondoorbetaling bij geen werk tijdelijk uitsluiten. Dit kan maximaal 6 maanden (in uw cao kan een langere uitsluitingsperiode staan). Als een oproepkracht langer dan 6 maanden werkzaam is geweest, kan deze werknemer loon claimen op basis van de gemiddelde uren in de afgelopen 3 maanden.
Een werkgever mag de werknemer ‘binnen redelijke grenzen’ vragen om andere werkzaamheden te verrichten. Zo kan bijvoorbeeld een loonspecialist gevraagd worden om de telefoon op te nemen achter de balie.