Salarisstroken maken of uitbesteden

Salarisstroken maken kan een ontmoedigende taak zijn – vooral voor MKB’ers die vele petten dragen. Maar loonstroken zijn een belangrijk onderdeel van het loonproces; ze helpen de betaling van werknemers te stroomlijnen, zorgen ervoor dat de wetgeving wordt nageleefd en creëren meer transparantie tussen werknemer en hun werkgever. Salarisstroken maken is dus een essentieel onderdeel van de HR-administratie, laat CBBS u daarbij helpen.

Wat is een salarisstrook?

Een salarisstrook is een verklaring die een werknemer krijgt bij elke betaling. De loonstrook vermeldt het totale loon voor een bepaalde periode, samen met de ingehouden belastingen en premies. Voor kleine ondernemers is salarisstroken maken een manier om ervoor te zorgen dat uw werknemers correct worden betaald.

Salarisstrook is ook nuttig voor werknemers, omdat ze zo een beter inzicht krijgen in hun salarisspecificatie. Bovendien kunnen werknemers salarisstroken ook nodig hebben als bewijs van inkomen. Bij bijvoorbeeld het huren van een huis of het aanvragen van een lening of hypotheek. En misschien wel het belangrijkste, als werkgever bent u verplicht salarisstroken te maken en uit te reiken.

Welke informatie bevat een loonstrook?

De opmaak van salarisstroken kan verschillend zijn. Echter de inhoud van een loonstrook is voor ieder bedrijf vrijwel gelijk. Volgens de wetgeving moeten diverse gegevens namelijk verplicht vermeld worden bij salarisstroken maken. Een loonstrookje bevat de basisinformatie over het bedrijf, informatie over de werknemer en een uitsplitsing van het loon van de werknemer.

Hieronder vindt u enkele belangrijke gegevens die u op een loonstrook vermeld staan:

  • Naam en ID van de werknemer
  • Brutoloon (totaalbedrag voor aftrek)
  • De opbouw of samenstelling van het loon
  • Fiscale inhoudingen (zoals pensioenpremie)
  • Persoonlijke inhoudingen (zoals bijtelling voor de auto)
  • Vakantiebijslag (dit is standaard 8% van het brutoloon)
  • Aantal uren (contractuele uren + eventuele overuren)
  • Wettelijk minimumloon (dit is verplicht vanuit de Belastingdienst)
  • Periode van de loonstrook (meeste gevallen is het salaris per maand of per 4 weken)
  • Naam van de onderneming

Bovengenoemde punten zijn verplicht om te vermelden bij salarisstroken maken. Daarnaast kunt u er ook nog voor kiezen additionele informatie toe te voegen, wat overigens géén wettelijke verplichting is. Denk hierbij aan BSN nummer, eventuele verzekeringen, verrekende arbeids- of loonheffingskorting.

Hoe salarisstroken maken

Salarisstroken maken kan op verschillende manier. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om elke optie te bekijken voordat u beslist wat de beste route is voor uw bedrijf bij salarisstroken maken.

Geautomatiseerde salarissoftware

De meest eenvoudige manier voor loonstroken maken is met behulp van salarissoftware. Deze optie bespaart tijd en minimaliseert de kans op fouten, die later juridische gevolgen kunnen hebben. Als u al salarissoftware gebruikt, heeft u vaak toegang tot een loonstrookgenerator al dan niet gratis of tegen betaling.

De meest eenvoudige manier voor loonstroken maken is met behulp van salarissoftware. Deze optie bespaart tijd en minimaliseert de kans op fouten, die later juridische gevolgen kunnen hebben. Als u al salarissoftware gebruikt, heeft u vaak toegang tot een loonstrookgenerator al dan niet gratis of tegen betaling.

Loonstrook maken met Excel

Als u de vrijheid wilt om een volledig op maat gemaakte loonstrook te maken, kunt u Excel of een ander spreadsheetprogramma daarvoor gebruiken. U kunt uw eigen bedrijfslogo toevoegen en elk gewenst lettertype of rubriek gebruiken, aangezien dit een volledig doe-het-zelf methode is.

Als u de vrijheid wilt om een volledig op maat gemaakte loonstrook te maken, kunt u Excel of een ander spreadsheetprogramma daarvoor gebruiken. U kunt uw eigen bedrijfslogo toevoegen en elk gewenst lettertype of rubriek gebruiken, aangezien dit een volledig doe-het-zelf methode is.

Keuze voor loonstrookje maken

Geautomatiseerde salarissoftware is de eenvoudigste, meest gestroomlijnde manier voor loonstrookje maken. Hoewel de software kosten met zich meebrengt, betaalt deze optie zich terug in tijdsbesparing en minder fouten.

Als u niet bereid bent te investeren in salarissoftware, zijn er veel gratis online sjablonen die u tijd besparen bij het opstellen van loonstroken. En als u uw loonstroken toch volledig wilt aanpassen, kunt u ze in Excel maken met behulp van formules, kolommen en rijen. Maar let wel op, dat dit rekenfouten met zich mee kan brengen, want salarisstroken maken is nog niet zo eenvoudig.

Beste oplossing: salaris administratie uitbesteden

Wenst u meer professionaliteit, nauwkeurigheid en expertise, dan is de beste oplossing: salaris administratie uitbesteden. Hiervoor kunt u terecht bij CBBS. Wij hebben alle kennis onder één dak zitten. Van juridische wijzigingen in de wet- en regelgeving tot aanpassingen en vraagstukken op HR-gebied. CBBS is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zodra de wetgeving of cao verandert, voeren wij de wijzigingen direct door.

Salarisadministratie 

Bij salaris administratie uitbesteden kunt u ook bij CBBS terecht voor onze andere diensten. Zoals het digitaliseren van uw personeelsdossier, gebruik van HR software tot payrolling en juridisch HR advies. Wij helpen u graag verder, op welk personeelsgebied dan ook.

Ook voor het maken van een pro forma salarisstrook kunt u bij ons terecht. Bijvoorbeeld als u iemand wilt aannemen en u graag aan de kandidaat een pro forma salarisstrook wilt geven. Dit kan net het juiste zetje zijn om iemand te overtuigen om bij uw organisatie te komen werken. Zeker in deze krappe arbeidsmarkt is het vinden en binden van goed personeel niet eenvoudig. Laat CBBS u daarbij helpen.

Salaris administratie uitbesteden aan CBBS?

Wilt u de salaris administratie uitbesteden aan CBBS? Dat is een slimme keuze, waarbij u geld en tijd bespaard. En bovendien haalt u daarmee een betrouwbare en deskundige partner in huis, die u uiteindelijk geld gaat opleveren.

Bespaar tijd, kosten en zorgen door salaris administratie uitbesteden aan CBBS. Neem gerust contact met ons op!